Ankara Kent Konseyi'nden “Komşunuzdan” kampanyası; Deprem bölgesindeki kooperatif ve lokal üreticilerden temin edilen yöresel ürünleri Ankara’daki depremden etkilenen vatandaşlara ulaştırıldı
Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz’ın yaptığı yazılı açıklamada, Ankaralıların dayanışmasını örgütleyerek yara sarmaya gayret ettiğini söyledi
Ankara Kent Konseyi, depremin hemen ardından Başkent Gençlik Meclisi ve gönüllüler ile ortak bir çalışma olan “Komşunuzdan” projesini hayata geçirdi. Deprem bölgesindeki kooperatif ve lokal üreticilerden temin edilen yöresel ürünleri Ankara’daki depremden etkilenen vatandaşlara ücretsiz bir şekilde ulaştırdı.
Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın yaptığı yazılı açıklamada, Ankaralıların dayanışmasını örgütleyerek yara sarmaya gayret ettiğini söyledi. Yüzbinlerce depremzedeyi Ankara’da misafir ettiklerini söyleyen Yılmaz, deprem bölgesinden ayrılan nüfus hareketinin oluşturduğu ekonomik boşluğu ve kente gelen misafirlerin alıştıkları tatlara olan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “Komşunuzdan” projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Yılmaz, 85 milyon insanın ortak ikametgâhı olan Ankara’nın kent konseyi olarak olağanüstü durumlar için 18 Mart 2023'te belediye başkanları, akademisyenler, sanatçılar ve çeşitli konularda çalışan STK’lar, ve vatandaşlar ile “04:17 Türkiye’de deprem gerçeği ve afet yönetimi” toplantısı yaparak, Türkiye’nin deprem gerçeği ile yüzleşmesini ve bu süreçte kent konseylerine düşen sorumluluğu ele aldıklarını belirtti.
Aynı zamanda Türkiye Kent Konseyleri başkanı olan Yılmaz, kent konseylerinin ortak ulusal sorun ve felaketlerde dayanışmayı büyütme görevini üstlendiğini de özellikle vurguladı.
Ankara Kent Konseyinin geniş bir yelpazede yürüttüğü çalışmalar, yerelden uluslararası alana uzanarak 2020 yılında katılımcılık etkisi, 2021 yılında ise yurttaş katılımı konularında iki ayrı alanda verilen ödüllerle yurtdışında da ses getirdi.
Cumhuriyetin 100’üncü yılında “Katılımın Yüzü Cumhuriyetin kalbinde” mottosuyla devraldığını söyleyen Yılmaz, hedeflerinin 125 kent konseyinden oluşan “Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanlığı’nda demokratik katılımcı kültürünü güçlendirmek ve ülke geneline yayılmasını sağlamak olduğunu söyledi.
“Kent konseyleri kentin karar verici organlarına destek işlevi yürüten ve yerel demokrasiyi güçlendiren bir mekanizmadır”
Yaptığı açıklamada kent konseylerinin işlevini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
“5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. Maddesi uyarınca, belediye seçimlerinin ardından belediye başkanı tarafından yapılan çağrıyla bir araya gelen kent konseyleri, kentin karar verici organlarına destek işlevi yürüten ve yerel demokrasiyi güçlendiren bir mekanizmadır. Bünyesinde, kamu kurumlarından üniversiteler, meslek kuruluşlarından derneklere, vakıflardan gönüllü vatandaşlara kadar kentin tüm unsurlarını barındıran kent konseyleri, 1990’lı yılların ortasından bu yana hemşehri hukukundan kentli haklarına, sürdürülebilir kalkınmadan verimliliğe kadar bireyden topluma uzanan birçok konuda başarıyla çalışma yürütüyor.”
5000’e yakın gönüllü ve 1700’den fazla üye kurum
Ankara Kent Konseyi’nin 2019 yerel seçimlerinden beri, 27 çalışma grubu ve 5 meclis, 1700’den fazla üye kurum, kuruluş, vakıf, dernek, üniversite ve kamu kurumu temsilcisini ve 5000’e yakın gönüllünün bir arada çalıştığını söyleyen Yılmaz, “Ankaralıyı bir araya getirerek, kentin, sorunlarını özgür bir ortamda tartışıyor, katılımcı yönetim anlayışını Başkent Ankara’da güçlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Haber tv24