
Gurme Festivali’nin 2. gününde Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz konuştu.
25/08/2025
Sakarya Meydan Muharebesinin 104. yılı
25/08/2025ANKARA GURME FESTİVALİ’NİN 4’ÜNCÜ GÜNÜNDE SAHNE ENGELLİ BİREYLERİN OLDU
- Ankara Gurme Festivali’nin 4’üncü gününde AKK Engelli Meclisi ev sahipliğinde, ‘Engelsiz’ bir festival düzenlendi.
- İlk günden itibaren festivale yoğun ilgi gösteren başkentliler, AKK Engelli Meclisi ile engelsiz ve dolu dolu bir gün geçirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Kent Konseyi (AKK) ve Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) iş birliğiyle düzenlenen “Ankara Gurme Festivali” 4’üncü gününde de yoğun ilgi gördü.
FESTiVALiN 4’ÜNCÜ GÜNÜNDE “ENGEL YOK” TEMASI VURGULANDI
Farklı bir o kadar da lezzetli bir deneyim sunmak için Gençlik Parkı’nda kapılarını Başkentlilere açan Ankara Gurme Festivali, 4’üncü gününde AKK Engelli Meclisi’nin katkılarıyla, ‘Engelsiz festival’ temasını ön plana çıkardı.
İlk günden itibaren, usta şeflerin sahne aldığı workshop ve mutfak şovları, müzik dinletileri, söyleşiler, gösteriler, farklı lezzetler Başkentlilerden tam not alırken 4’üncü gününde de AKK Engelli Meclisi ev sahipliğinde lezzet dolu yolculuk devam etti.
Engelli bireyler, festivalde sahne alarak şarkı ve dans gösterileri yaptı, workshop etkinliklerine ve söyleşiye katıldı.
“BİR KUŞAK, YEMEK YAPMA VE SAĞLIKLI BESLENMEYLE TANIŞSIN İSTİYORUZ”
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Sadece gastronomi ve ekonomi için değil, yaşamak için mahkumuz bu yeteneklere” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“O bilinmeyen 96 yemeğiyle Türkiye’nin gastronomi ve turizm merkezi olan Ankara, yeni bir ekonomiyle tanışsın istiyoruz. Bu kadar değerli üstatlar, yetenekli insanlar, parmaklarından sihirli hikayeler çıkaran insanlar, bir ekonomi oluştursunlar. Bu kentteki genç işsizlik; yüzde 37’lerden yüzde 5’lere düşsün, cari açık kapatalım, ayağa kalkalım, aç kalmayalım ve sağlıklı beslenelim. Evde yemek yapamadığımız için üretmekten bir haber yokluğa ve kansere doğru dört nala koşan bir kuşak, yeniden yetenekle, yeniden yemek yapma kabiliyetiyle, sağlıklı beslenmeyle tanışsın istiyoruz.”
“UZUN YILLARDIR PLANLANIYORDU, İLKİ BU YILA NASIPMİŞ”
AKK İcra Kurulu ve YK üyesi Ömer Şan, AKK’nin vizyon, misyon ve çalışmalarndan bahsederek, festivalin düzenlenme amacına şu sözlerle değindi:
“Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın ‘Ortak Akıl’ çağrısıyla bir araya geldik. Böyle bir organizasyon gündeme gelince biz de elimizi taşın altına koyalım dedik. Bugünü biz, Engelli Meclisi’mizle birlikte neler yapabilirize, nelere gidebilirize, hep birlikte eğlenmeye ayırdık. Hep birlikte bundan sonra çok daha güzel işler başaracağız. Uzun yıllardır Ankara’da bir gurme festivali, gastronomi üzerine bir çalışma yapılması planlanıyordu, ilki bu yıla nasipmiş. Ankara, Cumhuriyet’imizin başkenti, medeniyetlerin besiği. İlk tarım yapıldı, ilk üretim burada yapıldı. İlk tahıl çalışması; un, ekmek burada yapıldı. Dolayısıyla Cumhuriyet’in kazanımlarını, değerlerini bize bıraktıkları kültürü bizim de gelecek nesillere taşıma sorumluluğumuz var. Ankara’da 300’ün üzerinde tarifi yapılmış yiyecek, içecek var. Bunları geleceğe nasıl taşıyabiliriz? Türkiye’nin diğer bölgelerindeki bu tatları lezzetleri de tanıtabilmek amacıyla böyle bir çalışmanın içerisine girdik. TAFED’in başlatmış olduğu bir kampanya var; ‘Yerli malı kampanyası’. 869’la başlayan her ürün Türk malı. 869’u kullanmalıyız.”
“BiZE YETER Ki ŞANS VERSİNLER…”
AKK Engelli Meclisi Başkanı Yıldıray Çınar, TAFED’in “Bu festivalde biz niye beraber hareket etmiyoruz?” çağrısı üzerine festival için meclisin çalışmalar yapmaya başladığını ifade ederek şöyle konuştu:
“Belki de toplumdaki en güçlü bireyler bizleriz. Çünkü yaşadığımız hayat o kadar zor ki bizi daha bir güçlendiriyor, daha bir ayakları yere sağlam basar hale getiriyor. Böyle bir organizasyonda birlikte olmak çok önemli. Biz birlikteyiz, birlikte hareket ediyoruz. Tabii ki güleceğiz. Tabii ki eğleneceğiz. Tabii ki böyle festivallerde biz de boy göstereceğiz. Biz de ‘Buradayız’ diyeceğiz. Bizim tek vücut olmamız lazım. Bize yeter ki şans versinler, her türlü çalışmanın içerisine girebiliriz, her türlü üretimin içerisine girebiliriz. Biz yemeğin de en güzelini yapabiliriz. Onun için Ankara’daki engelliler olarak; bir arada olmak, safları sıkılaştırmak, giden haklarımızı tekrar alabilmek için, Türkiye’deki tüm engellilerin önünü açabilmek için bir arada olma zorunluluğumuz var.”
“DAYANIŞMAYI BİR ARAYA GETİRMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİK”
AKK İcra Kurulu ve YK üyesi Murat Akyüz ise yemeğin ve kültürün birleştirici gücüne vurgu yaparak, “Yemek bir kültürdür. Bu hafta sadece yemek yemek için bir araya gelmedik, Ankara’nın kültürünü konuşmak için de bir araya geldik, Ankara’daki dostlarla dayanışmayı bir araya getirmek için bir araya geldik. Siz, biz ayrı olunca kentin de güzelliği ortada olmuyor, birlik beraberliğin de güzelliği olmuyor. Bu yapılan yemeklerde aşlarda da olduğu gibi, her dokuyu, her tadı bir araya getirdiğimizde, o tatları nefsimizde hissettiğimizde bu güzelliği yaşıyoruz” dedi.
ANKARA GURME FESTİVALİ’NİN İLKİ, BİR SONRAKİ FESTİVALE İLHAM OLACAK
Konuşmasında ABB ve AKK’nin Ankara Gurme Festivali’ne sahip çıktığını ve bu kapsamda böyle bir organizasyon düzenlendiğini belirten TAFED Organizatörü Cengiz Ural, “İnsanları birleştiren, insanları yan yana getiren en önemli şey yemek. Türkiye Aşçılar Federasyonu olarak büyük etkinlikler yapıyorduk ama maalesef Ankara’da gerçekleştiremiyorduk. Yıllardır bu konuda büyük bir çabamız vardı. Ankara Kent Konseyi bu işe sahip çıktı ve Ankara Büyükşehir Belediye’mizi de işin içine dahil ederek bir festival başlattık. Bu sene yaptığımız eksiklikleri mazur görün, gelecek sene çok daha güçlü, çok daha etkili, çok daha verimli bir festivalde buluşmak umuduyla hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
BAŞKENTLİ VATANDAŞLARA İRMİK HELVASI İKRAM EDİLDİ
Festivalde, AKK Engelli Meclisi ile engelsiz ve dolu dolu bir gün geçiren vatandaşlar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ünlü şeflerin elleriyle hazırladığı Osmaniye fıstığı ile yapılmış irmik helvasını da tattı.
İrmik helvası dağıtılırken konuşan AKK Başkanı Yılmaz, “Türk kültüründe bir araya geldiğimiz üzüntülü, sevinçli anlarımızda kavrulan irmik helvası, bu kazan etrafında da birleştirdi bizi” dedi.
Ankara’da bu yıl birincisi düzenlenen festival, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ünlü şeflerin sunduğu eşsiz tatlar, canlı konserler, söyleşiler, gösteriler, usta şeflerin sahne aldığı workshop ve mutfak şovları ile 24 Ağustos 2025 tarihine kadar Başkentlilerin ziyaretine açık olacak.
Ayrıca festivalde, cuma günü bürokratlar ile büyükelçiler, cumartesi günü de AKK Diplomasi Meclisi eşliğinde diplomatlar yer alacak.



