
“Epilepsi İçin Teker Çevir” Farkındalık Turu Düzenlendi
11/02/2026
Türk Medeni Kanunu’nun Kabulü Sempozyunu
11/02/2026Örnek yaşamı ve çalışmalarıyla Cumhuriyet tarihine adını altın harflerle yazdıran Mevhibe İnönü, vefatının 34’üncü yılında Ankara Kent Konseyi Binası’nda panel, söyleşi, dinleti ve sunumlar eşliğinde hatırlandı.
Programın ev sahipliğini üstlenen ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın eşi Nursen Yavaş; “ Nursen Yavaş: “Mevhibe İnönü bize şunu hatırlatır, güçlü olmak için bağırmak gerekmez, iz bırakmak için öne çıkmak şart değildir değiştirmek için önce inanmak gerekir” dedi.
Anma programına katılan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Cumhuriyet sadece kanunlarla değil, Mevhibe İnönü gibi kadınların sessizce ömür verdiği bir ahlakla kuruldu” ifadesini kullandı.
Kentin tarihsel ve toplumsal hafızasına katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Ankara Kent Konseyi (AKK), Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve İnönü Vakfı iş birliğiyle düzenlenen ‘Bir Cumhuriyet Hanımefendisi: Mevhibe İnönü Anma Programı’nı Başkentlilerle buluşturdu.
Cumhuriyet’in ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün eşi olmasının yanı sıra aydınlık yaşamı, toplumsal çalışmaları ve cesur duruşuyla Cumhuriyet’in ilk yıllarına damga vuran, ‘Modern Türkiye’ inşasının öncü isimleri arasında yer alan Mevhibe İnönü, vefatının 34’üncü yılında Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen anlamlı bir programla anıldı.
CUMHURİYET’İN VE İLKLERİN KADINI İNÖNÜ YÂD EDİLDİ
ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın eşi Nursen Yavaş ev sahipliğinde gerçekleşen anma programında; Mevhibe İnönü’nün sade yaşamı, sessiz gücü, toplumsal mirası, ‘Cumhuriyet, Atatürk ve Kadın’ idealiyle kurduğu bağlar ve ilklerin kadını olarak sergilediği duruş, AKK YİK üyesi ve sanatçı Pınar Ayhan moderatörlüğündeki panel ve dinletiler eşliğinde yâd edildi.
Programın ev sahipliğini üstlenen ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın eşi Nursen Yavaş, Mevhide İnönü’nün sessiz ama etkili liderli ile inanç temelli toplumsal dönüşüme sunduğu katkıların altını çizerek; “Mevhibe İnönü bize şunu hatırlatır, güçlü olmak için bağırmak gerekmez, iz bırakmak için öne çıkmak şart değildir değiştirmek için önce inanmak gerekir” diye konuştu.
AKK BAŞKANI HALİL İBRAHİM YILMAZ: “CUMHURİYET KADININ HATIRASI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ”
Programdaki konuşmasına, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınların her alanda erkeklerle birlikte yürümelidir sözünü hayatının her alanda yaşatan bir Cumhuriyet kadınının hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz sözleriyle başlayan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz; “Onun adı tarihe büyük puntolarla yazılmadı belki Cumhuriyet’in ruhuna ince ince işlenmiş bir imza gibi nakşedildi ve bugün burada Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarımız her alanda erkeklerle birlikte yürümelidir sözünün hayatının her alanında davranışlarıyla yaşatan bir Cumhuriyet kadının hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Modern Cumhuriyet’in yüzü olmayı başaran milli mücadelenin ve cumhuriyetin cesur kadın kahramanlarından bir tanesi. Vatan savunurken de vardı o, Cumhuriyet yükselirken de. Toplumda zarif, dünya meselelerinde sabırlı, günlük yaşantısında sade, Mevhibe Hanımın yaşadığı her an toplumun aydınlık yüzüne ve geleceğine adanmış bir ömürdür bize göre. Anahtar deliğinden aşık olduğu bir Cumhuriyet önderiyle başlayan hikaye, yoksulluk, mücadele, göç, evlat kaybı, Anadolu’da patlayan lastikler at arabalarıyla seyahat, Konya’da duraklama, yeniden dirilme ve Cumhuriyet’in öncü simgesi olmak, Lozan’da o kudretli paşanın arkasındaki bir anıt gibi duran güçlü kadın olmaktan da halkla beraber yoksulluğu evine taşıyan o kudretli paşanın hikayesini iyi ki bir solukta okudum. Minnettarız efendim.”
YILMAZ: “CUMHURİYET, SADECE KANUNLARLA DEĞİL, MEVHİBE İNÖNÜ GİBİ KADINLARIN SESSİZCE ÖMÜR VERDİĞİ BİR AHLAKLA KURULDU”
Konuşmasında Cumhuriyet’in sadece kanunlarla değil, Mevhibe İnönü gibi kadınların sessizce ömür verdiği ahlakla kurulduğunu vurgulayan Yılmaz, “ Bir ömür asaletle örülmüş bir zarafetin hikayesi, bir yürek eşine ve Cumhuriyet’e adanmış bir sevdanın ifadesi. Sessiz ama güçlü bir duruş, fedakarlığın, inceliğin onurun adı. Cumhuriyet sadece kanunlarla değil, Mevhibe İnönü gibi kadınların sessizce ömür verdiği bir ahlakla kuruldu. Bu nedenle Mevhibe İnönü sadece geçmişin hatırası değil, bugünün vicdanı, yarının yol göstericisidir. Eğitimiyle, zarafetiyle, duruşuyla, fedakârlığıyla var olma kavgasını inceliklerle kazanan bir kadın. Hayatına cumhuriyet değerlerine adamış bir ailenin yaşayan hafızasına, 3 bin 400 sivil toplum örgütü adına şükranlarımızı sunuyoruz. Minnettarız.” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.
“CUMHURİYETİ KORUMAK, CUMHURİYETİ EŞLERİNİZLE PAYLAŞMAK HEP SİZİN VAZİFENİZ”
İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, annesi Mevhibe İnönü’nün 34’üncü ölüm yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anmada, duygusal anlar yaşarken annesi ile olan anılarını paylaşarak duyduğu gururu şöyle dile getirdi:
“Sizler hepiniz Cumhuriyet kadınısınız ve Cumhuriyeti korumak, cumhuriyeti eşlerinizle paylaşmak hep sizin vazifeniz çünkü Cumhuriyet hepimizin vazifesidir. Büyük laflardan pek haz etmeyiz, hoşlanmayız değil mi? Yani hiç sevmeyiz ama sizinkiler çok güzel candan gelen sözlerdi ve eminim benim dostlarımda benim duyduğum heyecanı değil mi hoşumuza gitti bu genç insanın bunları duymuş olması, anlatması çok teşekkür ederim.”
MEVHİBE İNÖNÜ’YÜ YAKINLARI ANLATTI, PINAR AYHAN’IN EŞSİZ YORUMU DUYGULANDIRDI
Moderatörlüğünü sanatçı Pınar Ayhan’ın yaptığı, “Bir Cumhuriyet Kadını Olarak Mevhibe İnönü” başlıklı panel ve söyleşiye katılan İnönü’nün kızı Özden Toker, İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsüm Bilgehan, Türkiye Yardım Sevenler Derneği Başkan Yardımcısı Dilek Bayazıt ve sanatçı Pınar Ayhan düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:
– Pınar Ayhan (Sanatçı): “Anadolu’da gölgede ama dimdik duran bir başka direniş yaşanıyor. Kadınca bir direniş yaşanıyor. Onun mücadelesi silahla değil sabırla sadakatle sessiz bir güçle yürüyor. Çünkü o bir Cumhuriyet hanımefendisi. Miralay İsmet Bey’in hanımefendisi Mevhibe İnönü.”
-Özden Toker (İnönü Vakfı Başkanı): “Kadın erkek eşitliği bize hissettirilirdi ama yani bu bir yaşam tarzının doğal şekli olarak gördük.”
–Gülsüm Bilgehan ( İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı): “Ben Mevhibe kitabını anneannem öldükten sonra yayınlayabildim. Çünkü asla böyle bir kitap istemezdi Mevhibe İnönü ve yani birinci cildin ilk açıklamalarında da ön sözünde de öyle başlamıştım senden özür diliyorum anneanneciğim diye. 47 yıllık bir sevda. 47 yıllık bu sevdanın Cumhuriyetin önce kurtuluş, ondan sonra kuruluş dönemine rast gelmesi, onun için de olması hakikatten hepimizi çok ilgilendiriyor.”
–Dilek Bayazıt( Türkiye Yardım Sevenler Derneği Genel Başkanı): “Atatürk’ün 1928 yılında kurduğu Türkiye Yardım Sevenler Derneği kurucuları arasında çok değerli Cumhuriyet kadınları var. Bunların en başında da Mevhibe İnönü ve kurucu üyelerimiz geliyor.”


