
AKK Gençlik Meclisi’nden Genel Kurul Öncesi “Faaliyet Tasarlama Simülasyonu
25/02/2025
AKK Sanayi ve Üretim Çalışma Grubu Komisyonu “Bilinçli Kadın, Nitelikli Aile, Kaliteli Toplum” Kursuna Destek
26/02/2025
KIRSAL KALKINMADA KADININ ROLÜNE IŞIK TUTTU
AKK’de düzenlenen “Kooperatiflerin Güçlenmesinde Kadınların Rolü ve Aile Çiftçiliğinin Geleceği” başlıklı panelde, kadın emeğinin ve aile çiftçiliğinin sürdürülebilir kalkınmadaki önemi ile kırsal kalkınmada ekonomik yapıların iyileştirilmesi konularına değinildi.
Ankara Kent Konseyi(AKK) Ankara Bölgesel Kalkınma Çalışma Grubu, Kadın ve Gençlik Platformu Derneği ve Kırkyol Kırsalda Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle, kadın emeğinin ve aile çiftçiliğinin sürdürülebilir kalkınmadaki önemine dikkat çekmek amacıyla “Kooperatiflerin Güçlenmesinde Kadınların Rolü ve Aile Çiftçiliğinin Geleceği” başlıklı bir panel düzenlendi.
Moderatörlüğünü Hamide Özalp’ın yaptığı panelin konuşmacıları; FNO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Kırkyol Kırsalda Kalkınma Kooperatifi’nden Prof. Dr. Feryal Turan, CEİD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emel Memiş ve Kınalı Eller Kadın Kooperatifi Müdürü Nesrin Tanrıseven Dinçkan oldu.
“Üretimin yüzde 50’sini ya da 70’ini kadınlar gerçekleştirmektedir” diyerek sözlerine başlayan Kadın ve Gençlik Platformu Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, yaptığı kısa konuşmasında, “Ancak, kadınların bu emekleri kayda geçmiyor. Neden geçmediğini hocalarımız size anlatacaktır. Ben, sizinle yaşadığım bir hikâyeyi paylaşarak sözlerimi sonlandırmak istiyorum” diyerek bir anısını katılımcılarla paylaştı.
“2019 VE 2028 YILLARI ARASINDAKİ DÖNEM BM TARAFINDAN ‘AİLE ÇİFTÇİLİĞİ ON YILI’ OLARAK İLAN EDİLDİ”
Kırkyol Kırsalda Kalkınma Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, “Dünyada zengin ve yoksul arasındaki makasın giderek açılması, gelir farklılıklarının artması ve buna çözüm olarak kooperatifçiliğin hem kentsel hem de kırsal kalkınmada ekonomik yapıların iyileştirilmesi adına daha fazla yer alması, tüm dünyada böyle bir farkındalığın ortaya konulması amacıyla 2025 yılı, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Uluslararası Kooperatifler Yılı ilan edildi. Aynı zamanda 2019 ve 2028 yılları arasındaki dönem BM tarafından ‘Aile Çiftçiliği On Yılı’ olarak ilan edildi. Burada da kadın çiftçilere daha fazla ağırlık verilmesi vurgulandı” diye ifade etti.
“DÜNYADA ÜRETİMİN YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASI KADINLAR TARAFINDAN YAPILIYOR”
“Dünyada ‘aile çiftçiliği’ diyoruz, ama sanayi ailesi veya aile sanayileri, aile turizmi diye bir kavram yok; ancak ‘aile çiftçiliği’ diye bir kavram var” diyerek sözlerine devam eden Gülçubuk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Çünkü çiftçilik aile olarak yapılıyor ve tüm ailelerin emekleriyle bunlardan çıkan çıktılardan yararlanılması nedeniyle yapılan bir faaliyet olarak yer alıyor. Dünyada üretimin yüzde 50’sinden fazlası kadınlar tarafından yapılıyor. Bizler de kendimizi gıda açısından güvende görmek istiyorsak, bu yol çeşitliliğimizi koruma altına alırsak, kadınlara toplumun ve siyasetin her aşamasında yer vermemiz gerekiyor, aynı zamanda kırsalın kalkınması için. İşte bugün bu konulara dikkat çekmek için böylesi bir etkinliğin yapılması ve buradan çıkacak sonuçların kamuoyu ile paylaşılması gerektiği düşüncesindeyim.”
“ANADOLU KADINININ ELİNİ TEKRAR TOPRAKLA BULUŞTURMALIYIZ”
“Biz bugün arka arkaya kurduğumuz şiirsel cümlelerden sonra ne tür bir geri dönüş alacağız, ne kadarını ileteceğiz? Yani, yapıyormuş gibi yapacağımız bir süreç mi yöneteceğiz, yoksa gerçekten bir kooperatif kurup alanında uzmanları çalıştıracak mıyız?” diyerek sözlerine başlayan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Toprak Ana gibi kutsadığımız Anadolu kadınının elini tekrar toprakla buluşturup bereketi artıracak mıyız? Kadının elinin değdiği yerde bereketin olduğu, yüzlerce hikâyeye ve türküye konu olmuş bu memlekette, yine kadının emeğini toprakla buluşturarak verimi artırıp artırmayacağımıza karar vereceğiz. Kadın kooperatiflerinin istikrarını ve disiplinini sürekli vurgulamak gerektiği kanaatindeyim. Bu kentteki kadın kooperatiflerinin kentsel kalkınmaya etkisini tartışmayacağız; esas mesele, gerçekten adım atıp atmayacağımızdır. Sadece yapıyormuş gibi yapmayalım. Sorumluluk almaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.”
Alanında uzman isimler Prof. Dr. Ayşegül Selışık, Prof. Dr. Feryal Turan ve Doç. Dr. Emel Memiş, programda sunum yaparak aile çiftçiliğinden çiftçiliğin sürdürülebilir kalkınmadaki önemine, kadın emeğinin karşılık bulamamasına, Türkiye’de kooperatifçiliğin çok bilinmemesine, gençlerin tarımdan uzaklaşmasına, kırsal alanların boşalmasına, kırsal alanların inşaat sektörüne kaptırılmasına, kırsaldaki pazarda aracıların bulunmasına, kooperatifçiliğin bu sorunları çözmedeki kolaylaştırıcı rolüne, kadın istihdamına ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesi gibi pek çok konuya değinildi.
Beypazarı’nda, 2020 yılında kız kardeşi ile birlikte “Kınalı Eller Kadın Kooperatifi”ni kurduklarını ve kooperatif faaliyetlerine 7 kişi ile başladıklarını ifade eden Kınalı Eller Kadın Kooperatifi Müdürü Nesrin Tanrıseven Dinçkan, hangi aşamalardan geçtiklerini ve ürettikleri ürünler hakkında katılımcılara bilgi verdi.