
18 Mart Dışişleri Şehitleri ve Çanakkale Zaferi Anma Programı Gerçekleşti!
21/03/2025
“Hayat Su’dan İşler!”
22/03/2025
HALİL İBRAHİM YILMAZ: BU FARKINDALIĞI OLUŞTURMAK ASLİ GÖREVİMİZ
- Ankara Kent Konseyi, sürdürülebilirlik, Sıfır Atık Projesi, sanat ve geri dönüşümü bir araya getirerek bir ilke daha imza attı.
- Defileden sergiye bir dizi etkinlikle katılımcıları bir araya getiren programda çevre dostu farkındalığa dikkat çekildi.
- AKK Başkanı Yılmaz, “‘Geleceğe Umut Yollamak’ ana temalı etkinlik ve farkındalık sergisi, başta Ankara’mız olmak üzere ülkemiz için önemli bir farkındalık oluşturacaktır. Ortak aklın ve adanmışlığın gereği olarak bu farkındalığı oluşturmak asli görevimizdir” dedi.
Ankara Kent Konseyi(AKK), geleceğe umut yollamak amacıyla ‘Sıfır Atık, Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm Farkındalık Günleri’ne ev sahipliği yaptı.
Konferansta sıfır atık, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm temasına defileler, sergi ve workshoplar ile çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik katkı konusunda dikkat çekildi.
AKK Eğitim Çalışma Grubu, 118U Lions Federasyonu Sıfır Atık Koordinatörlüğü iş birliğiyle ve birçok sivil toplum kuruluşu, belediye, üniversitenin katkısıyla düzenlenen konferans ayrıca; farklı sektörlerden uzmanları, akademisyenleri ve yerel yönetim temsilcilerini de bir araya getirdi.
“BU SERGİ BAŞTA ANKARA’MIZ OLMAK ÜZERE ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR FARKINDALIK OLUŞTURACAK”
Konferansta konuşan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Gelecek bizim hepimizin umududur… Kendi umudumuzu geleceğe taşımak, ileri dönüştürmek yine kendi ellerimizdedir. Geleceğe umut yollamak amacıyla yeniden sıfır atık, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Unutmayalım ki, Dünya bize sadece atalarımızdan miras kalmadı, biz onu geleceğimizin teminatı çocuklarımızdan emanet aldık. Bu yaklaşım ile hareket etmek sorumluluk sahibi her yetişkinin birincil ödevi ve görevidir. Bu anlayışla Ankara Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan, ‘Geleceğe Umut Yollamak’ ana temalı etkinlik ve farkındalık sergisi, başta Ankara’mız olmak üzere ülkemiz için önemli bir farkındalık oluşturacaktır. Biliyoruz ki israf etmeden tüketmek, doğal kaynak kullanımında ölçülü olmak, tükettiğimiz kaynakların atıklarını geri ve ileri dönüşümde kullanacağımız alanları keşfetmek tam da Ankara Kent Konseyi’nin üstlendiği misyonu ve tematik vizyonunu buluşturuyor. Ortak aklın ve adanmışlığın gereği olarak bu farkındalığı oluşturmak asli görevimiz” ifadelerini kullandı.
“ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ BİRAZ DAHA İRDELENMELİ”
Yılmaz, sıfır atık ve geri dönüşüm, ileri dönüşümün ekonomik alanda da kalkınmaya katkı sunacağına vurgu yaparak, “Nitekim sıfır atık, ileri dönüşüm ve geri dönüşüm sadece ürünlerin ayrılması yada sadece çevrecilerin ilgi alanında kalamayacak kadar geniş, kapsamlı kavramlardır. Bu kavramlar çerçevesinde farkındalığın eğitim ile erken yaşlarda düşünmeye sevk etmekten geçtiğini biliyoruz. Popüler bir kavram haline gelen sıfır atık, geri dönüşüm, ileri dönüşüm çalışmaları okullardan itibaren her kademe ve sektörde güncelliğini koruyor, koruyacak. Ancak ülke ekonomisindeki yeri biraz daha irdelenmeli. Yeşil teknolojiye ilginin artması bence en önemlisi turizme olan katkısı büyük paylardan biridir. Bir çırpıda bakıp aklınıza gelen, ekonomi ile örtüşen yönlerini daha da genişletmek mümkün” dedi.
“ÇEVRESEL BİR FAYDA OLARAK DEĞİL, AYNI ZAMANDA EKONOMİK BİR DEĞER OLARAK ELE ALINMALI”
Organizasyon Koordinatörü ve Federasyon Geçmiş Dönem Başkanı Öğretim Görevlisi İlknur Türkkan, farkındalık günlerinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Sıfır atık, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm konularının sadece çevresel bir fayda olarak değil, aynı zamanda ekonomik bir değer olarak ele alınması gerektiğini vurgulamak için buradayız. Bu kavramlar, okullardan iş dünyasına, sanayiden sanata kadar her alanda önemini korumaktadır.”
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMINI BİR TREND OLARAK DEĞİL, YAŞAM BİÇİMİ OLARAK BENİMSEMİŞ OLACAĞIZ”
Türkkan, sürdürülebilirliğin bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Eğer çocuklarımız, abilerinin ve ablalarının kıyafetlerini gururla giyebildiği bir toplum yaratabilirsek, sürdürülebilirlik kavramını sadece bir trend olarak değil, bir yaşam biçimi olarak benimsemiş olacağız” diye konuştu.
SIFIR ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜMÜN EKONOMİ VE MODAYA KATKISINA VURGU
Ardından Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım öğrencilerinin hazırladığı sürdürülebilir moda koleksiyonu için yapılan defilenin açılışında, hızlı tüketimin dünyayı nasıl etkilediği, atıkların azaltılmasının ve geleneksel kıyafetlerin yeniden kullanıma kazandırılmasının önemine vurgu yapıldı.
Türkkan, atık yönetiminin ekonomik boyutuna da dikkat çekerek, geri dönüşüm süreçlerinin yeni hammadde ihtiyacını azalttığını, dışa bağımlılığı düşürdüğünü ve ekonomik sürdürülebilirliği desteklediğini belirterek “Atıkların çevreye ve insan sağlığına zararlarını minimize etmek, devlet bütçelerinin sağlık harcamalarını azaltmada da kritik bir rol oynuyor” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ DE UNUTULMADI
Sürdürülebilirlik, sıfır atık, geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleşen etkinlikte, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Çevre Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyla Suzan Gökalp de iklim değişikliği ve çevresel etki değerlendirmesi üzerine önemli bilgileri katılımcılara aktardı.
SERGİ VE WORKSHOP KATILIMCILARLA BULUŞTU
Etkinliğin ikinci bölümünde ise Ankara Üniversitesi Beypazarı MYO Moda Tasarım Bölümü öğrencilerinin çalışmaları, sıfır atık temalı sergi ve workshop etkinlikleri sıfır atık konusunda yaratıcı yaklaşımları katılımcılarla buluşturdu.
Ankara Kent Konseyi Binası’nda gerçekleşen bu etkinlik Sıfır atık ve sürdürülebilirlik bilincinin artırılması amaçlanırken farkındalık oluşturma çabalarının öneminin de somut bir göstergesi oldu.
BAŞKAN YILMAZ’A KATKILARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR
Programda, etkinliğe ev sahipliği yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’a katkılarından dolayı Federasyon Başkanı Dr. Cengiz Kurt tarafından, anı objesi takdim edildi.