
AKK’DE GİAD 8. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
25/03/2025
İŞİMİZ GÜCÜMÜZ ANKARA
26/03/2025AKK’DEN “AQUAPONİK SİSTEMLERDE BALIK VE BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ”
HALİL İBRAHİM YILMAZ: “’HOBİ’ ADI ALTINDA GELECEĞİMİZİ TEMBELLİĞE SEVK ETMEYELİM”
Ankara Kent Konseyi Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu, doğa dostu tarım uygulamalarına katkı sunmak ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini yaygınlaştırmak amacıyla “Aquaponik Sistemlerde Balık ve Bitki Yetiştiriciliği Eğitimi” düzenledi.
Program kapsamında aquaponik sistemlerin avantajları, uygulanabilirliği ve ekolojik faydaları ele alındı.
“HOBİ BAHÇELERİ, TARIM ARAZİLERİNİ BETONLAŞTIRIYOR”
Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, programın açılış konuşmasını yaparak kırsal kalkınmada yenilikçi sistemlerin önemine vurgu yaptı ve “Bilimle tarım yapılması sağlanmalı” diyerek hobi bahçelerinin isminin değiştirilmesi konusundaki fikrini de şu sözlerle ifade etti:
“Bugün kırsalda 4 milyon metrekarelik kentin tam ortasında milyar dolarlık apartman tarlaları, ranta boğulmakla karşı karşıya olan kentteki farkındalığı artırmaya yönelik çalışmaları takdir etmek isteriz. Bu konunun ilkokuldan başlayarak bir eğitim konusu olması için gerekli sorumluluğu almaya da hazırız. Ayrıca hobi bahçeleri, tarım arazilerini betonlaştırıyor. Tarımın hobisi olmaz. Nüfusun yoğun olduğu kentlerde mantar gibi çoğalan hobi bahçeleri yerine, ‘tarım bahçesi’ adı altında ‘akuaponik’ örneğinde de olduğu gibi bilimle tarım yapılması sağlanmalı. Bir vatandaş eğer tarım arazisini yapı yapmak istiyorsa, üretim yapması zorunlu olmalı ve denetlenmeli. Bu yüzden ‘hobi bahçesi’ yerine ‘tarım bahçesi’ diyelim. Bir tarım ülkesi olan vatanımızda ‘hobi’ adı altında geleceğimizi tembelliğe sevk etmeyelim.”
“ABB OLARAK TARIMSAL SÜREKLİLİĞİNİ SAĞLAMAYA GAYRET EDİYORUZ”
Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Vk. Ahmet Mekin Tüzün, ABB’nin kırsal kalkınma alanındaki destek ve çalışmalarından bahsederek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kırsalın farklı bir bakış açısıyla tarımsal sürekliliğini sağlamaya gayret ediyoruz. Biz bakanlıktan farklı olarak üretim desteği veriyoruz. Mazotundan gübresine, fidesinden tohumuna her desteği vermeye gayret ediyoruz. Kırsal kalkınmada en önemli alan sudur. Sulu tarımda üreticinin verimini artırmış oluyorsunuz. Mansur Yavaş başkanımızın da önem verdiği kriterler vardı. Atık plastiklerden camlı sulama borusu üreten bir fabrika kurduk. Diğeri ise bakteriden gübre üretip vatandaşa dağıttık ve dağıtmaya devam ediyoruz. Tarımda teknolojiyi kullanıyoruz, kurduğumuz yapay zeka sistemiyle Ankara’nın bütün tarlalarını da kontrol ediyoruz” diye konuştu.
Kentteki kooperatif Başkent Market zincirlerinin de üretici ve tüketiciye katkı sunduğunu aktaran Tüzün, “Başkent Market’i de kurduk. Türkiye’nin en başarılı kooperatif market modeli oldu. Üreticiden tüketiciye zincir sağladık” dedi.
Ankara Kent Konseyi Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Sözcüsü Ayfer Ulusoy’un moderatörlüğünde gerçekleşen programda, Yenilenebilir Enerji Birliği EUROSOLAR Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar sürdürülebilir enerjiyle desteklenen aquaponik sistemlerin potansiyelini anlatırken, Makine Mühendisi Yusuf İslam Yavuz sistemin teknik detaylarına değindi.
Ata Tohum Takas Derneği Başkanı Beyazıt Ekiz ise yerel tohum kullanımıyla aquaponik tarımın birleşiminden doğabilecek fırsatları aktardı. Program soru cevap oturumuyla sona erdi.