
15. Tümenimizi Anma Etkinliği
15/05/2025
Kariyer Planlama ve İstihdam Fuarı
16/05/2025AKK, “ÖZEL ÇEVRE KORUMAYA BÜTÜNSEL YAKLAŞIM” PANELİYLE “ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ” UYGULAMASINI MASAYA YATIRDI
- Ankara Kent Konseyi, “Özel Çevre Korumaya Bütünsel Yaklaşım” konulu bir panele ev sahipliği yaparak, “Özel Çevre Koruma Bölgesi” uygulamasını, tam 37 yıl sonra masaya yatırdı.
- Panelde alanında uzman isimler, 19 bölgeye ulaşan “Özel Çevre Koruma Bölgesi” uygulamasının detaylarını katılımcılarla paylaştı.
Ankara Kent Konseyi, ‘Dünya İklim Günü’ kapsamında alanında uzman isimleri, düzenlediği çeşitli etkinliklerle bir araya getirerek farkındalık oluşturmaya devam ediyor.
Son olarak AKK Çevre ve İklim Meclisi ile Doğal Denge Derneği, “Özel Çevre Korumaya Bütünsel Yaklaşım” temalı bir panelle, çevre değerleri bakımından son derece önemli olan bölgelerin, gelecek kuşaklara aktarılması için yeni bir koruma yaklaşımı getiren “Özel Çevre Koruma Bölgesi” uygulamasını, ilk Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayınlanmasından tam 37 yıl sonra masaya yatırdı.
İki oturumdan oluşan panelde, akademisyen, gazeteci, bürokrat, STK temsileri, yerel yöneticilerden oluşan alanında uzman isimler, “Özel Çevre Koruma Bölgesi” uygulamasının geçmişini, bugününü ve geleceğini tüm detaylarıyla ele aldı.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ HİSSEDEN İLK NESİL BİZLERİZ”
Panelin açılış konuşmasını yapan AKK Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, “15 Mayıs Dünya İklim Günü olarak geçiyor. Burada bir iki gün önce ‘İklim için ne yapıyoruz, iklim değişikliğine ilişkin neler yapıyoruz?’ konusunu tartıştık. Şunu vurguladık; ‘İklim değişikliğinin etkilerini hisseden ilk nesil bizleriz’ Çocuklar, gençler, yaş almış tecrübeli insanlar olarak bizleriz. Ama çok daha ilginç nokta şu ki iklim değişikliğinin etkilerine karşı önlem alması gereken son nesil de bizleriz. Bunun biz önlemini almazsak gelecek nesillere ‘Özel Çevre Koruma Alanları’ da bırakmamış olacağız. Dolayısıyla bu, iklim değişikliğiyle ilgili, özellikle de iklimi değil, kafamızı değiştirmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Çünkü içimizde yaşayan, özel koruma alanlarında geri dönüşümsüz zararlar veren, hatta geri dönüşümü olmayan zararlar veren yine insanlar. İnsan kaynaklı, iklimi krize sokan çalışmalardan dolayı bunun önlemlerine inanmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“BUGÜN BURADA BİR ÇALIŞMA YAPILACAK OLMASINI KAZANIM OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ”
Doğal Denge Derneği Başkanı Ali Özer, Doğal Denge Derneği’nin vizyon ve misyonunu anlatarak, Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşen panelin bir kazanım olacağını, “İlk ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilanının üzerinden neredeyse 37 yıl geçti. Fakat ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’ uygulamasının koruma etkinliği ve verimliliği ile ilgili 37 yıl içerisinde bir çalışma yapılmadığını biliyoruz. Ne Bakanlık yaptı, ne başkası… Dolayısıyla bugün burada bu çalışmanın yapılacak olmasını bir kazanım olarak düşünüyoruz. Değerli konuşmacılarımız bu bölgeleri ne kadar ve nasıl koruduk ya da koruyamadık ve de nasıl koruyabiliriz bizlere aktaracaklar. Geniş bir yelpazeden oluşan konuşmacılarımız bu alanda, dolayısıyla tek kanallı değil, çok kanallı bir değerlendirme yapılacak olmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu da bence ortaya daha objektif, daha doğru bir değerlendirmeyi çıkartacaktır“ diyerek ifade etti.
“PANELİN KONUSU, ÇEVRE KORUMAYA DÜŞÜNSEL VE BÜTÜNSEL YAKLAŞIM TAŞIYOR”
“Özel Çevre Koruma Yaklaşımında; Kuruluş İlkeleri – Teknik Yapılanma Yönetim Anlayışı ve Öneriler” başlıklı ilk oturumun başkanlığını yapan AKK Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Ankara Kent Konseyi, Türkiye’deki tüm kent konseyleri içerisinde örnek alınabilecek davranışlar sergiliyor, çalışmalar yapıyor” diyerek sözlerine başladı ve oturumun açılış konuşmasını şu şekilde yaptı:
“Bugün tartışmakta olduğumuz konu ‘Özel Çevre Alanları Koruma Bölgeleri’. Bütünsellik yaklaşımı çerçevesinde bir konu. Hem Doğal Denge Derneği’nin hem de Ankara Kent Konseyi Çevre İklim Meclisi’nin ortaklaşa gerçekleştirmekte olduğu bir etkinlik. Oturumumuzun genel teması hakkında birkaç görüşümü sizlerle paylaşmak isterim. Panelin konusu, çevre korumaya düşünsel ve bütünsel yaklaşım taşıyor. 3416 sayılı yasa, doğal alanların gelecek kuşaklara ulaşabilmesi için güvence altına almayı, gerekli düzenlemeleri yapmak amacıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ olarak ilan etmeyi ve bu yerlerle ilgili koruma, kullanma, planlama ilkelerini belirlenmesini yetkili kılmıştır.”
PANELİN 2 OTURUMUNDA DA ALANINDA UZMAN İSİMLER, ÖZEL ÇEVRE KORUMA YAKLAŞIMLARINI DETAYLI BİR ŞEKİLDE ELE ALDI
Başkanlığını AKK Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yaptığı, “Özel Çevre Koruma Yaklaşımında; Kuruluş İlkeleri – Teknik Yapılanma Yönetim Anlayışı ve Öneriler” başlıklı ilk oturumda konuşmacı olarak yer alan isimler ise şu şekildeydi:
Gazeteci Can Pulak, ÖÇKK Başkan Vekili ve eski Planlama Şube Müdürü Ergün Ergani, emekli Vali Kayhan Kavas, eski ÖÇKK Başkanı ve emekli Müsteşar Önder Kıraç, eski Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya.
WWF – Türkiye Doğa Koruma Vakfı Direktörü Güner Ergün’ün başkanlığını yaptığı, “Özel Çevre Koruma Yaklaşımında; Belediyeler – Sivil Toplumun Rolü Akademik Çalışmalar ve Öneriler” başlıklı ikinci oturumda ise konuşmacılar, kendi alanlarındaki özel çevre koruma yaklaşımlarını değerlendirdi.
İkinci oturumda ise konuşmacı olarak şu isimler yer aldı:
Doğa Araştırmaları Derneği YK Üyesi Gürdoğan Sarıgül, emekli Çevre Bakanlığı Daire Başkanı ve eski Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, eski TÜSTAŞ Planlama ve Altyapı Bölüm Başkanı Dr. Ayşe Işık Ezer, Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Yakup Kaska, emekli Hacettepe Üniversitesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Sedat Vahdet Yerli.